“Wij-gevoel”

945568_996476490414575_4396657423582062058_nToespraak bij herdenking 75 jaar Koninklijke Nederlandse Brigade – 11-jan-2016

‘Wij’ bestaan 75 jaar vandaag. Gek eigenlijk, dat ‘wij’. Dat was één van de eerste dingen die mij opviel, toen ik een paar maanden geleden hier bij het 17e kwam werken. Wij vieren vandaag niet de verjaardag van brigade en regiment. Wij vieren onze verjaardag. Ik ben pas 31, de meesten van ons niet veel ouder. En toch: wij zijn 75. Op één of andere manier is er het bewustzijn en de beleving dat wij een eenheid vormen met elkaar zoals wij hier staan en met allen die gediend hebben in die 75 jaar, sinds de dag dat op 11 januari 1941 de Koninklijke Nederlandse Brigade werd opgericht in Congleton, UK. Een samenraapsel van Nederlandse militairen, verdreven van huis en haard, stond daar aangetreden, zoals wij vandaag.

Waarom doen wij dat, dat spreken over ‘wij’? Waarom staan wij hier vandaag? Waarom houden wij die tradities van de Brigade en het Regiment in ere? Het zou kunnen dat je er allemaal niet zoveel mee hebt. Het hoort nu eenmaal bij het militaire bestaan. Of het is goed voor de bevordering van kameraadschap, en dat is weer goed voor de gevechtskracht van ons bataljon. We hebben een wij-gevoel nodig, een ‘ons’, om tegen hen, tegen ‘zij’ te vechten. Het is wij of zij. Dat is ook zo, en dat werkt ook zo. Maar het is niet het enige.

Toen lang geleden het volk Israël in het beloofde land ging wonen, zo vertelt de Bijbel, sprak hun leider Mozes ze als volgt toe:

“Jullie kinderen zullen later vragen: ‘Waarom heeft de Heer, onze God, al die wetten en regels gegeven?’ Dan moet je zeggen: ‘In Egypte waren we slaven van de farao. Maar de Heer heeft zijn grote macht laten zien en ons bevrijd. Wij hebben zelf gezien welke geweldige wonderen hij deed. Wij hebben zelf gezien met welke rampen hij de Egyptenaren en de farao strafte. En toen heeft hij ons uit Egypte weggehaald. Hij heeft ons hierheen gebracht om ons het land te geven dat hij aan onze voorouders beloofd had. Daarom moeten wij eerbied hebben voor de Heer en ons aan zijn wetten houden. Dan zal het ons goed gaan.’” (Deuteronomium 6,20-24a BGT).

Zo raadt Mozes zijn volk aan om de religieuze tradities van de voorgaande generaties dóór te geven. Niet zomaar blijven doen uit blinde behoudzucht of gehoorzaamheid, maar spreken over ‘wij’. ‘Wij hebben zelf gezien’, maar ze hebben dat helemaal niet zelf gezien, ze zijn daar individueel niet bij geweest. Ze voegen zich in dat grote verhaal van verlossing en bevrijding en vrede, waar de Bijbel over verteld, dat God hen gaf. Dat geeft je leven perspectief, wortels en richting naar de toekomst.

Dat hebben wij ook nodig. Dat grotere verhaal waarbinnen wij ons werk doen. Wij komen ergens vandaan. Uit een tijd dat Nederland bezet was door Nazi-Duitsland. Dat al onze waarden geschonden werd. Met afschuw denken we terug aan het fascisme, de vervolging van Joden, homoseksuelen, Roma en gehandicapten. De waarde van ieder mens, die met voeten getreden werd. Nu wij hier staan, beseffen wij dat die dingen ook vandaag niet vanzelf spreken. Dat wij ons ook vandaag in zetten voor een betere wereld. Al hebben wij daarover in Nederland niets te klagen, elders in de wereld is dat wel anders. Als wij iets in handen hebben gekregen van de mannen van het eerste uur, dan is het wel de passie om niet bij de pakken neer te zitten op schijnbaar hopeloze momenten, maar met alle middelen die ons ten dienste staan, er te zijn voor die ander, die zucht onder het juk van oorlog, verdrukking en onrecht. En dat kan en mag ons zelfs ons eigen leven kosten.

75 jaar. 75 jaar ‘Wij-gevoel’, die ‘ons’ richting geven naar de toekomst. We putten uit deze rijke traditie de waarden die ons motiveren. Waarden die ouder zijn dan die 75 jaar, die wat mij betreft afkomstig zijn uit onze rijke christelijke traditie, die teruggaan tot op Mozes en Jezus Christus, maar die ons ook vandaag kunnen verbinden en hoop geven voor morgen.

Tot zover.

Advertenties

One thought on ““Wij-gevoel”

  1. Teun, je hebt mooi gesproken op deze bijzondere dag. We zijn blij dat je er bent en je hebt al zeker naam gemaakt binnen de gelederen van ons regiment. Fijn dat jij nu onderdeel uitmaakt van ons “Wij”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s