Roots

Bezinningsdienst te velde over je wortels en dankbaarheid.

2016-12-05-07-45-26

Beed van deze openluchtdienst op GüZ Altmark

  1. Koffie en cake

Muziek: U2 – I Still Haven’t Found

  1. Welkom

Goed dat jullie hier zijn. Ik wens jullie in Gods naam een mooie dienst. Ik steek de kaars aan als symbool van de stille kracht van het licht, van al het goede, het ware, het mooie in ons leven. Voor mij als gelovige bij uitstek daarom ook symbool van de aanwezigheid van Jezus Christus.

  1. Binnenkomer

Hoe krijg je nieuwe energie? Hoe sta je stevig? Planten hebben daarvoor wortels – roots. Mensen kunnen die ook ontwikkelen. Wij kunnen putten uit onze inspiratiebronnen, onze identiteit is geworteld in onze geschiedenis. Wij kunnen profiteren van de rijkdom en vrede die voorgaande generaties hebben doorgegeven, van hun wijsheid en waarden.

  1. Muziek: Typhoon – Van de Regen naar de Zon

 

  1. Kaarsjes

Muziek: Elvis Presley – Stand by Me

  1. Bijbelverhaal (Deuteronomium 8:7-18)

‘De Heer, jullie God, brengt jullie straks naar een mooi land. Een land vol meren, bronnen en stromende rivieren. Het is een land waar veel koren groeit. Een land waar wijngaarden zijn, en bomen met veel vruchten. Een land vol olijven en honing. Je hoeft er geen honger te lijden, en in de bergen is vele ijzer en koper te vinden. Dat land heeft alles wat jullie nodig hebben. […] Vergeet de Heer, jullie God, dan niet! Want hij heeft jullie uit de slavernij in Egypte bevrijd. Hij heeft jullie geleid door die grote, verschrikkelijke woestijn, vol slangen en schorpioenen. Hij heeft jullie meegenomen door dat droge land zonder water. […] Denk straks niet: Wij hebben er helemaal zelf voor gezorgd dat we nu zo rijk zijn! Nee, het is de Heer, jullie God, die jullie zo rijk gemaakt heeft. Onthoud dat goed!’

  1. Mijmering

Als je niet gelukkig bent, is dat je eigen schuld. Wij krijgen die maakbaarheid met de paplepel ingegoten: je moet zelf wat van je leven maken, en als je er niets van maakt, kun je alleen jezelf daarop aankijken. Daar zit wel iets in. Wij hebben de luxe gehad de opleiding te kiezen die we wilden, te solliciteren waar we wilden, de partner te kiezen die we wilden. Maar of we allemaal de goede keuzes hebben gemaakt… daar staan we dan buiten in de kou J. Nee, serieus, zo maakbaar is ons leven vaak helemaal niet. Je kunt jezelf aardig klem zetten met die gedachte.

Ga maar na. Al die luxe, die vrijheid, die wij in Nederland hebben, de waarden en normen die we hebben, dat hebben we ook allemaal maar geërfd. Zeker als fuseliers beseffen we door de contacten met oud-strijders hoeveel we te danken hebben aan voorgaande generaties. Ere wie ere toekomt: als we trots moeten zijn op prestaties, dan niet allereerst op de onze, maar op de hunne en de prestaties van onze ouders en grootouders.

Waarom is dat belangrijk? Uit de Bijbel lazen we hoe Mozes het volk Israël na de “Exodus” (je weet wel, van de film), op de grens van het beloofde land de opdracht meegeeft om te herinneren waar ze vandaan komen. Waarom? Omdat je anders snel verwend raakt. Egoïstisch wordt. Hoogmoedig. Dan vergeet je dankbaar te zijn. Dan wordt je een onaangenaam mens.

Expliciet is de opdracht God niet te vergeten. Hij is in dit verhaal immers degene aan wie ze hun vrijheid en het beloofde land te danken hebben. Mozes wil dat ze geworteld blijven in hun geloof, in hun spiritualiteit. Dat ze zich niet opsluiten in hun luxe huizen, maar open blijven staan. Voor mij als gelovige is ook vandaag God degene, die de gulle gever is. Van het leven zelf, van de wereld. Niet iedereen hier zal dat net zo beleven, maar we kunnen elkaar vinden in de dankbaarheid voor het leven.

In de drukte van ons werk kunnen we ons aardig blind staren op onze problemen of onszelf rijk rekenen. Dan is het belangrijk dat we net zoals Mozes doet bij zijn volk, wij helpen elkaar te herinneren: Doe je oogkleppen af. Kijk eens om je heen. Vergeet God niet. Vergeet niet te genieten van alles wat je gegeven is.

Muziek: Demi Lovato – Don’t forget

 

  1. Gebed

Stilte

Onze Vader

 

  1. Muziek: Michael Bublé – Feeling Good

 

  1. Zegen

Laten Gods vrede en de rust van dit moment je lang bij mogen blijven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s