Grace Changes Everything

Bezinningsdienst te velde tijdens Bison Draswsko 2017

2017-01-23-20-23-30

Defilé begin oefening.

 1. Koffie en cake

Muziek: Dire Straits – Sultans of Swing

 1. Welkom

Goed dat jullie hier zijn. Ik wens jullie in Gods naam een mooie dienst. Ik steek de kaars aan als symbool van de stille kracht van het licht, van al het goede, het ware, het mooie in ons leven. Voor mij als gelovige bij uitstek daarom ook symbool van de aanwezigheid van Jezus Christus.

 1. Binnenkomer

De overste roept elke keer dat fouten maken mag, maar dat je niet twee keer dezelfde fout moet maken. Omdat je dan jezelf de kans ontneemt te groeien. Prachtig. En in het werk ‘werkt’  dat goed. Maar niet altijd is het zo gemakkelijk over je fouten heen te stappen, zeker privé. Voor jezelf en anderen. Soms maken fouten echt iets kapot. Of blijf je dezelfde fouten maken… Wat moet je dan?

 1. Muziek The Common Linnets – Calm After The Storm
 1. Kaarsjes en muziek Band of Brothers – Main title
 2. Bijbelverhaal (Johannes 8:3-11)

‘Toen brachten de wetsleraren en de farizeeën een vrouw bij Jezus. Ze had met een andere man geslapen, en dat was ontdekt. De wetsleraren en de farizeeën zetten de vrouw in het midden neer. Ze zeiden tegen Jezus: ‘Meester, deze vrouw heeft met een andere man geslapen, en dat is ontdekt. Volgens de wet van Mozes moet zo’n vrouw gedood worden. Wat is uw oordeel?’ De wetsleraren en de farizeeën hoopten dat Jezus iets strafbaars zou zeggen. Want dan konden ze hem aanklagen. Maar Jezus boog zich voorover en schreef met zijn vinger in het zand. De wetleraren en de farizeeën bleven hun vraag herhalen. Toen keek Jezus op en zei: ‘Wie van jullie heeft nooit iets verkeerds gedaan? Die moet als eerste een steen naar de vrouw gooien.’ Daarna boog Jezus zich opnieuw voorover en schreef weer met zijn vinger in het zand. Toen liepen de mensen één voor één weg, de leiders van het volk het eerst. Jezus bleef alleen achter met de vrouw die bij hem gebracht was. Hij kwam overeind en zei tegen haar: ‘Waar is iedereen gebleven? Heeft niemand je veroordeeld’ De vrouw zei: ‘Nee, Heer, niemand.’ Toen zei Jezus: ‘Ik veroordeel je ook niet. Ga naar huis, en doe vanaf nu geen verkeerde dingen meer.’

 1. Muziek Johny Cash – Amazing Grace
 1. Mijmering

Op het eerste gezicht worden in dit verhaal alle stereotypes van religie bevestigd: Het gaat over schijnheilige geestelijken die zich bemoeien met gedrag en regeltjes. De doodstraf door steniging doet denken aan de praktijken van de taliban, IS en Saudie-Arabie. Inderdaad kent het Oude Testament ook de regel dat op overspel de doodstraf staat. Maar ik denk dat we dit niet aan religie moeten ophangen. Mensen zijn over het algemeen hard voor elkaar. We hebben allemaal onze oordelen snel klaar.

Waar leidt tot toe? Dat je klem komt te zitten. Dat je leven vastloopt. In dit verhaal geldt dat zeker voor de vrouw. Ze is ‘gearresteerd’, ze vreest voor haar leven. En als er daadwerkelijk sprake is van overspel, dan zit haar privéleven ook klem: zie dat maar eens recht te brijen. De leiders van het volk zitten ook klem in hun schijnheiligheid. Jezus stelt het aan de kaak: ‘wie zonder zonde is werpe de eerste steen’, een bekend spreekwoord. Ze proberen Jezus ook nog klem te zetten: Als Jezus de wet tegenspreekt, hebben ze hem ook te pakken.

Jezus laat volgens mij zien waar geloven over gaat. Niet over regels, maar over genade. Vastzitten en klemlopen doen we allemaal, maar de vraag is hoe je weer loskomt. Hoe je de weg omhoog weer vindt met jezelf en anderen. Alle religies bieden daar hun antwoord op, elk mens moet dat leren. Het woord ‘God’ komt in dit verhaal daarom niet voor. ‘Genade’  is algemeen menselijk, een 1e levensbehoefte. Jezus laat voor mij zien dat hij mensen ‘redt’ die klem zitten. En ik geloof dat hij daarin laat zien hoe God is: Eropuit om mensen genade, vergeving, een nieuwe start te geven.

Hoe doe je dat dan, genadig zijn? Jezus doet een stapje terug. Hij neemt de tijd. Let wel: Hij praat dus niet goed wat er gebeurt, van de vrouw niet en van de leiders niet. Maar hij oordeelt ook niet. Hij schrijft in het zand (onbekend wat…). Hij legt de vinger op de zere plek, en spreekt vrij. Dat is een bewuste keus. Genade is een keuze.

Het komt hierop aan dat we geloven dat genade bestaat. Omdat God bestaat, en omdat wij ervoor kiezen om genadig/mild te zijn. Wees in deze oefening mild voor jezelf. Je bent niet meer of minder dan een ander. Daar gaat het leven toch ook niet over. Wees ook mild voor elkaar, niet alleen bij het eerste foutje, maar ook bij het 2e en 3e.

 1. Muziek Coldplay – Fix you
 1. Gebed

Stilte

Onze Vader

 1. Muziek Nielson – Zo kan het dus ook
 1. Zegen

Laten Gods vrede en de rust van dit moment je lang bij mogen blijven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s